Voedselveiligheid & coronavirus

Voedselveiligheid & coronavirus

2 april 2020

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden, dienen de richtlijnen van de overheid en het RIVM te worden opgevolgd. Maar hoe zit het met voedselveiligheid en het coronavirus? Het voedingscentrum geeft antwoord op vragen over dit onderwerp. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:


Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Kan het coronavirus overleven op eten, verpakkingen of een winkelwagen?

Het coronavirus kan enige tijd overleven op oppervlakken. Hoelang is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort oppervlak, de temperatuur en vochtigheid. Het is onvoldoende bekend in hoeverre oppervlakken een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. De belangrijkste besmettingsroutes zijn overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Daarom is het ook belangrijk de adviezen van het RIVM op te volgen.

Je raakt niet besmet door alleen het aanraken van een oppervlak (of eten) waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten. Dat is pas mogelijk als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt, en de virusdeeltjes zo via de slijmvliezen in je lichaam terechtkomen.

De kans is klein om via een winkelwagen of winkelmandje besmet te raken. De kans is ook klein dat je ziek wordt via eten uit de supermarkt, bijvoorbeeld omdat mensen deze producten hebben aangeraakt. Het is wel belangrijk om goed je handen te wassen met water en zeep. Doe dat vóór en nadat je boodschappen hebt gedaan. En voorkom dat je tussentijds je gezicht aanraakt (dat kan best lastig zijn, want dit doen we vaak ongemerkt!). Was ook groente en fruit altijd grondig voor gebruik. Met deze maatregelen verklein je de kans dat je wordt besmet nog verder.

Moet je groente en fruit wassen met zeep of desinfectiemiddel?

Het is niet nodig om groente en fruit te wassen met zeep of desinfectiemiddel. Grondig wassen onder stromend water is voldoende.

Kan ik eten klaarmaken voor een ander als ik verkouden ben?

Het is beter om geen eten voor anderen klaar te maken als je zelf klachten hebt als verkoudheid, hoesten of koorts. Er is dan een kans aanwezig dat je bijvoorbeeld via je handen of contactoppervlakken virussen of bacteriën verspreidt. Nies of hoest in elk geval nooit boven eten en was altijd je handen voordat je eten bereidt. Was ook je handen na het aanraken van rauwe groente en fruit. Zo voorkom je dat er mogelijk toch een virusdeeltje op het eten terecht komt. Als je dit vervolgens aanraakt of binnenkrijgt, is het (theoretisch) mogelijk dat je wordt besmet. Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en worden inactief als je voedsel goed verhit.

Moet ik boodschappen wassen of desinfecteren?

Het is niet nodig om verpakkingen van de boodschappen thuis te wassen of te desinfecteren. Het coronavirus blijft niet actief op de verpakking in de voorraadkast of koelkast. Het is wel verstandig om je handen te wassen nadat je de boodschappen thuis hebt opgeruimd. Was groente en fruit wel altijd grondig onder stromend water voordat je het opeet. Dit verkleint de kans om eventuele ziekmakende bacteriën of virussen binnen te krijgen.

Wordt het coronavirus inactief door de vaatwasser?

Coronavirussen zijn gevoelig voor stoffen die vet oplossen zoals zeep en afwasmiddelen. Verder zal de hitte ervoor zorgen dat het virus inactief wordt. Dit gebeurt boven de 65 °C. Zet je vaatwasser dus bij voorkeur op een programma boven de 65 °C. Of gebruik heet water (en afwasmiddel) als je met de hand afwast.

Kan ik kraanwater veilig drinken?

Ja, kraanwater kun je veilig drinken. Het coronavirus is niet aangetroffen in Nederlands kraanwater. In Nederland bestaan strenge wetten en het drinkwater moet aan hoge eisen voldoen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met bescherming tegen virussen. Na onderzoek is wel gebleken dat genetisch materiaal van het coronavirus in rioolwater is aangetroffen. Mensen die werken met afvalwater moeten daarom beschermende kleding dragen. Dit is het belangrijk zodat zij geen water of waterdamp binnenkrijgen.