Chemische analyses

Voedingswaarde – Big 8

Verstrekking van adequate voedingsinformatie is belangrijker dan ooit. Zo vereist de etiketteringswet dat u de voedingsinformatie op het etiket van het product vermeldt. Bij de analyse van voedingswaarde wordt vaak gesproken over de big 8.  Om de voedingswaarde te berekenen, is het nodig om het vet-, eiwit- en het koolhydraatgehalte te bepalen. Ook het gehalte aan voedingsvezels moet hierin worden meegenomen. De voedingswaarde drukken we over het algemeen uit in kcal (kilocalorie) of kJ (kilojoule) per 100 gram van het product. De tabel toont wat bij Big 8 onderzoek bepaald wordt.

Mycotoxinen

Mycotoxinen kunnen ook wel schimmelgifstoffen genoemd worden.  Deze kunnen op een natuurlijke manier in ons voedsel terecht komen.  Als de weersomstandigheden gunstig zijn kunnen schimmels op gewassen (voor de oogst) of tijdens de opslag gifstoffen vormen.  Deze gifstoffen/toxinen zijn bijzonder giftig voor zowel mensen als dieren. In onderstaande tabel is te zien welke gifstoffen/mycotoxinen bij Micro-Analyse Zeeland kunnen worden aangevraagd.

De volgende chemische analyses kunnen via Micro-Analyse Zeeland worden uitgevoerd. 

Voedingswaarde (Big-8)

Mycotoxinenen

Overige analyses

Eiwit Ochratoxine A (OTA of OA) Wateractiviteit
Vetten Aflatoxine (AFLA) Zware metalen
Koolhydraten Deoxynivalenol (DON) Allergenen
Suikers Zearalenon (ZEA) pH
Voedingsvezels Dioxines & PCB's
Energiewaarde Norovirus
Zoutgehalte Hepatitis A
Vetzuursamenstelling

Neem contact op!

Bovenstaande tabel is slechts een greep uit de meest voorkomende analyses. Staat de door u gewenste parameter of analyse hier niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u nog veel meer analyses aanbieden en informeren u graag over de mogelijkheden.