Chemische analyses

Voedingswaarde – Big 8

Verstrekking van voedingsinformatie is nog belangrijker geworden dan voorheen. Zo zegt de etiketteringswet dat u voortaan de voedingsinformatie op het etiket van het product dient te vermelden. Bij de analyse van voedingswaarde wordt vaak gesproken over de big 8. Om de voedingswaarde te kunnen berekenen is het nodig om het vet-, eiwit- en het koolhydraat-gehalte te bepalen. In de berekening van de voedingswaarde moet sinds oktober 2009 ook het gehalte aan voedingsvezels worden meegenomen. Voedingswaarde wordt over het algemeen uitgedrukt in kcal (kilocalorie) of kJ (kilojoule) per 100 gram van het product. In onderstaande tabel is te zien wat bij een onderzoek op de big-8 precies bepaald wordt.

Mycotoxinen

Mycotoxinen kunnen ook wel schimmelgifstoffen genoemd worden.  Deze kunnen op een natuurlijke manier in ons voedsel terecht komen.  Als de weersomstandigheden gunstig zijn kunnen schimmels op gewassen (voor de oogst) of tijdens de opslag gifstoffen vormen.  Deze gifstoffen/toxinen zijn bijzonder giftig voor zowel mensen als dieren. In onderstaande tabel is te zien welke gifstoffen/mycotoxinen bij Micro-Analyse Zeeland kunnen worden aangevraagd.

De volgende chemische analyses kunnen via Micro-Analyse Zeeland worden uitgevoerd. 

Voedingswaarde (Big-8)

Mycotoxinenen

Overige analyses

Energie Ochratoxine A (OTA of OA) Wateractiviteit
Eiwit Aflatoxine (AFLA) Zware metalen
Koolhydraten Deoxynivalenol (DON) Allergenen
Vetten Zearalenon (ZEA) pH
Suikers Dioxines & PCB's
Verzadigde vetten Norovirus
Voedingsvezels Hepatitis A
Natrium

Neem contact op!

Bovenstaande tabel is slechts een greep uit de meest voorkomende analyses.
Staat de door gewenste parameter of analyse hier niet tussen? Wij kunnen u nog veel meer analyses aanbieden. We informeren u graag over de mogelijkheden!