Oppervlakte- en luchtmetingen

Een voedselveilig product begint bij een schone werkomgeving. Dit geldt zowel voor het luchtklimaat als voor werkoppervlakken. Hoe schoon is uw productieruimte? Wordt daar correct, efficiënt genoeg en met de juiste middelen gereinigd en gedesinfecteerd? 

Microbiologisch schoon

Een schone werkomgeving is de basisvoorwaarde bij alle kwaliteitssystemen, voor welke productieomgeving dan ook. In de meeste gevallen dient aantoonbaar gemaakt te worden, dat deze werkomgeving ook daadwerkelijk schoon is. Wat op het oog schoon lijkt, kan microbiologisch gezien helemaal niet schoon zijn. Natuurlijk maken metingen ook de effectiviteit van de gebruikte schoonmaakmiddelen inzichtelijk.

Oppervlakken

Om microbiologische verontreiniging van werkoppervlakken, transportbanden etc. in kaart te brengen, wordt gebruik gemaakt van Rodac-afdrukplaatjes en swabs. Met Rodac-afdrukplaatjes is het mogelijk de effectiviteit van reiniging en desinfectie aan te tonen. Met behulp van swabs kunnen ziekteverwekkende bacteriën worden aangetoond, zoals zoals Listeria monocytogenes of Salmonella.

Lucht

600_3_-_s1003719ftb_1219.jpgWe kunnen luchtbehandelingsinstallaties en/of werkplekken onderzoeken op de aanwezigheid van gisten, schimmels en overige micro-organismen.  Luchtmetingen worden vaak uitgevoerd in productieruimten waar producten worden behandeld, verwerkt of geproduceerd, zoals bij voedselverwerkende- en verpakkingsbedrijven in de levensmiddelenbranche. Deze producten worden het best zo min mogelijk blootgesteld aan microbiologische verontreiniging. 

Daarnaast is bekend dat het binnenklimaat in (kantoor)gebouwen directe invloed heeft op de gezondheid, het welzijn en het functioneren van bewoners en/of medewerkers. Ook in deze omgevingen kunnen wij luchtmetingen uitvoeren. We doen dit met fall-out platen of met behulp van een airsampler.

Neem contact op!

We informeren u graag over de mogelijkheden!