Oppervlakte- en luchtmetingen

Een voedselveilig product begint bij een schone werkomgeving. Dit geldt zowel voor het luchtklimaat als voor werkoppervlakken. Hoe schoon is uw productieruimte? Wordt wel correct, efficiënt genoeg en met de juiste middelen gereinigd en gedesinfecteerd? 

Een schone werkomgeving dient een basisvoorwaarde te zijn bij alle opgestelde kwaliteits-systemen, voor welke productieomgeving dan ook. In de meeste gevallen dient aantoonbaar gemaakt te worden dat deze werkomgeving ook daadwerkelijk schoon is. Want wat op het oog schoon lijkt, hoeft microbiologisch gezien nog lang niet schoon te zijn! Tevens kunnen metingen ook gezien worden om de effectiviteit van gebruikte middelen te controleren.

Oppervlakken

Om microbiologische verontreiniging van werkoppervlakken, transportbanden etc. in kaart te brengen, wordt gebruik gemaakt van Rodac-afdrukplaatjes en swabs. Met Rodac-afdrukplaatjes is het mogelijk de effectiviteit van reiniging en desinfectie aan te tonen en met behulp van swabs kunnen bijv. ziekteverwekkende bacteriën zoals zoals Listeria monocytogenes of Salmonella worden aangetoond.

Lucht

600_3_-_s1003719ftb_1219.jpgLuchtbehandelingsinstallaties en/of werkplekken kunnen onderzocht worden op de aanwezigheid van gisten, schimmels en overige micro-organismen.  Luchtmetingen worden vaak uitgevoerd in productieruimten waar producten worden behandeld, verwerkt of geproduceerd. Deze producten worden het best zo min mogelijk blootgesteld aan microbiologische verontreiniging. Denk hierbij aan voedselverwerkende- en verpakkingsbedrijven in de levensmiddelenbranche. Daarnaast weten we dat het klimaat in (kantoor)gebouwen een directe invloed op de gezondheid, het welzijn en het functioneren van bewoners en/of medewerkers. Ook in deze omgevingen kunnen luchtmetingen worden uitgevoerd. De luchtmetingen kunnen door Micro-Analyse Zeeland worden uitgevoerd middels fall-out platen of met behulp van een airsampler.

Neem contact op!

We informeren u graag over de mogelijkheden!